Friday, November 7, 2008

KAJIAN MASALAH MURID PENDIDIKAN KHAS MASALAH PEMBELJARAN

NAMA MURID :SITI IZATI BT IMBERAN
KATEGORI MURID : AUTISMEMasalah-masalah yang dihadapi
Cara-cara mengatasi


o Suka menjerit-jerit di dalam kelas apabila dia merasa bosan dengan p & p yang sedang dijalankan.
o Duduk yang kurang sopan dan kurang bertertib.
o Mudah cepat bosan dengan P & P dan akan berjalan-jalan di dalam kelas.

o Guru akan mententeramkan pelajar dan menyuruh pelajar keluar sebentar dan duduk di ruang tamu. Guru akan member nasihat dan memujuk kembali pelajar agar mengikuti semula sesi pembelajaran.


o Guru akan menegur pelajar dan menyedarkannya bahawa suasana di sekolah tidak sama seperti suasana di rumah dan di taman permainan. Guru juga akan memberitahu pelajar bahawa sebagai seorang perempuan kita tidak boleh bercakap kuat dan mesti duduk dengan sopan dan tertib. Biasanya apabila ditegur, pelajar akan mendengar kata guru. Guru akan memberi kata-kata pujian setiap kali tingkahlaku dapat diubah.

o Guru akan mengenal pasti aktiviti yang boleh menarik minat murid ini untuk terus mengikuti proses P & P yang dijalankan. Sebagai contoh, murid ini amat meminati komputer atau laptop. Justeru, guru akan mengajar atau menyediakan lembaran kerja dalam bentuk power point.
PROGRAM PENGURUSAN TINGKAH LAKU

Program pengurusan tingkah laku merupakan dokumen bertulis yang telah dirancang, dibina, dilaksana dan direkod bagi meningkatkan atau mengurangkan satu-satu tingkah laku bermasalah atau luar biasa.

BORANG MODIFIKASI

Nama murid : Siti Izati bt Imberan
Umur :10 tahun
Masalah :Suka menjerit-jerit dan meraung-raung di dalam kelas terutama
apabila disuruh melakukan sesuatu aktiviti.
Objektif :Menghilangkan Tingkah laku ini agar tidak menganggu P & P yang
sedang berjalan.
Tempoh :4 minggu
Tarikh : 21 Julai-21 Ogos 2008

LANGKAH-LANGKAH PEMBENTUKAN PROGRAM PENGURUSAN TINGKAH LAKU.
Langkah 1
Memilih tingkah laku yang perlu diubahsuai berdasarkan keutamaan

Nama murid :Siti Izati bt Imberan

Tingkah laku yang hendak di urus ialah menjerit-jerit semasa guru mengajar di dalam kelas

Sebab keutamaan :
1. mengganggu sesi pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas
2. tumpuan pelajar lain terjejas.
3. keadaan kelas menjadi tidak terkawal.

Langkah 2
Membuat pemerhatian dan merekodkan tingkah laku tersebut

Pemerhatian secara langsung terhadap Siti Izati
i) 60 minit – menjerit 3 hingga 4 kali
ii) Sehari – menjerit 8 hingga 10 kali

Temuduga dengan guru-guru lain

Langkah 3
Menentukan tingkah laku yang hendak dicapai

Mengurangkan tingkah laku Siti Izati yang suka menjerit-jerit di dalam kelas.

Langkah 4
Mengenalpasti masa perlaksanaan

Pengurusan tingkah laku Siti Izati akan dilakukan semasa kelas berlangsung iaitu semasa waktu pengajaran Bahasa Melayu dan jangkamasa yang ditetapkan adalah 4 minggu. Jumlah jeritan Siti Izati akan direkod selama 4 minggu tersebut.

Langkah 5
Memilih strategi dan kaedah yang perlu diguna pakai

i) Pengasingan – time out
ii) Kehilangan hak - Suka bermain komputer. Semasa mata pelajaran ICT guru tidak akan membenarkan Siti Izati ke makmal komputer sekiranya dia menjerit di dalam kelas dan mengganggu sesi pengajaran dan pembelajaran
iii) Modelling - kawan-kawan sekelas. Guru memuji kerja yang disiapkan dan tumpuan yang diberikan oleh kawan-kawan sekelas yang lain ketika di dalam bilik darjah. Guru meminta Siti Izati meniru sikap dan tingkah laku dan kawan-kawan sekelas yang lain.
iv) Amaran dimana guru meminta Siti Izati agar tidak menjerit kerana ini mengganggu rakan yang lain belajar.

Langkah 6
Menentukan gajaran dan dendaan

i) Guru memuji Siti Izati setiap kali dia meninggalkan tingkah laku negatif.
ii) Guru memberikan senyuman kepada Siti Izati dan membenarkannya ke kelas ICT


Langkah 7
Menjalankan program

i) Guru akan menempatkan Siti Izati berasingan daripada kumpulan kelas setiap kali dia menjerit dan tidak akan dapat menyertai kelas komputer (ICT) yang digemari.
ii) Siti Izati akan diasingkan di satu sudut di hujung kelas selama 10 minit.
iii) Semasa pengasingan ini, guru akan memberitahu Siti Izati bahawa tindakan yang dilakukan adalah salah.
iv) Setiap kali dia mengurangkan tingkah laku negatifnya, guru akan memujinya.
v) Dia juga berpeluang ke kelas ICT dan bermain ’games’ kegemarannya semasa kelas ICT.Langkah 8
Menilai keberkesanan Intervensi

Sepanjang 4 minggu intervensi, didapati Siti Izati berjaya mengurangkan sedikit tingkah lakunya yang suka menjerit di dalam kelas. Ini kerana semasa pengasingan dia menyedari tindakan dan tingkah lakunya adalah salah.


Minggu 1
Minggu 2
Minggu 3
Minggu 4
Selasa
4
2
3
1


LAPORAN

Minggu pertama

Pada minggu pertama ini, teknik yang saya gunakan ialah amaran dan modelling. Saya telah memberi amaran kepada Siti Izati agar tidak menjerit di dalam kelas kerana perbuatannya itu mengganggu orang lain dan memintanya meniru sikap rakan-rakan sekelas lain yang sentiasa mendengar arahan, rajin, memberikan tumpuan ketika belajar serta menyiapkan tugasan yang diberikan dengan kemas.

Namun pada minggu yang pertama ini, teknik pengurusan tingkah laku yang saya laksanakan untuk mengurangkan Siti Izati menjerit di dalam kelas tidak berkesan di mana dia masih lagi menjerit seperti minggu-minggu yang sebelumnya sekiranya dia merasa bosan atau tertekan. Oleh itu, teknik yang lain perlu diaplikasikan pada minggu hadapan bagi mengubah tingkah laku Siti Izati ini.

Minggu kedua

Pada minggu yang kedua ini pula, semasa sesi pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan saya telah mengaplikasikan teknik memberi amaran agar dia tidak melakukannya. Jika dia menjerit lagi, saya akan mendendanya menjerit tanpa henti selama 10 minit. Jadi dia tidak melakukannya lagi kerana takut di denda. Di akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, guru telah memuji Siti Izati kerana tidak menjerit.


Minggu ketiga

Minggu ketiga ini, saya telah melaksanakan pula teknik ’time out’ di mana saya telah meletakkannya di satu sudut di dalam kelas selama 10 minit dan memberitahu tentang kesalahan yang telah dilakukannya. Semasa sesi ’time out’ itu Siti Izati tidak mengendahkan penerangan dan nasihat saya dan masih juga menjerit. Pada hari ini, kekerapan Siti Izati menjerit telah meningkat berbanding dengan minggu kedua. Mungkin teknik ini kurang berkesan untuk diaplikasikan tambahan pula sebelum sesi pengajaran dan pembelajaran ini, Siti Izati telah dimarahi oleh penyelaras pendidikan khas iaitu Cikgu Norlia kerana dia menjerit-jerit tanpa sebarang sebab.Minggu keempat.

Pada minggu yang ke empat ini saya telah melaksanakan teknik kehilangan hak di mana saya memaklumkan Siti Izati yang dia tidak akan dibenarkan ke makmal komputer jika dia masih lagi melakukan tingkah laku negatifnya. Siti Izati memang berminat dengan pelajaran ICT kerana gemar bermain games dan mengendalikan komputer. Apabila mendengar saya berkata sedemikian, Siti Izati telah menjaga tingkah lakunya. Di akhir sesi pengajaran dan pembelajaran didapati bahawa hanya sekali sahaja Siti Izati menjerit iaitu sebelum dimaklumkan tentang kehilangan hak ke makmal komputer.

Oleh itu didapati teknik kehilangan hak yang dilakukan untuk modifikasi tingkah laku Siti Izati telah berjaya dan tingkah laku Siti Izati yang suka menjerit semasa sesi pengajaran dan pembelajaran dapat dikurangkan berbanding dengan minggu pertama pelaksanaan modifikasi tingkah laku ini.

No comments: